Hoppa till sidans innehåll

Grönt Kort


Lilla Rörby Ryttarklubb anordnar regelbundet grönt kort kurs.

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart. Grönt kort är en förutsättning för att få tävlingslicens.

Målet med Grönt kort

Målet med grönt kort kurs är dels att höja säkerheten på tävlingsplatserna men också att ge ryttare och föräldrar mer kunskap och göra det roligare att tävla. Med Grönt kort kursen vill vi skapa ett forum för samtal kring etik, moral, vett och etikett, samt regler och allmän hästkunskap. Vi vill betona ”code of conduct” och vill att alla som genomgått kursen har en likvärdig kunskapsgrund att stå på och på så sätt vara bra förberedda inför tävling.

Vad krävs för att få gå en Grönt kort kurs?

För att delta i en Grönt kort kurs måste man ha vissa förkunskaper. Ryttaren ska med en god sits på ett säkert sätt, balanserat och följsamt rida hästen i samtliga gångarter (inkluderat sadling, tränsning, visitering).

Exempel på prestation som motsvarar ovanstående krav i samtliga grenar är:

• Genomfört och godkänt lägst märke III.

• Fullföljt en start i någon av grenens lägsta tävlingsklass på klubbtävling.

Uppsuttna krav gäller dock inte målsman, det är ryttarens ridkunskap som skall intygas.

Det är också viktigt att deltagarna har förkunskaper kring häst och hästhantering. Den baskunskap som finns samlad på www.ridsport.se/hästkunskap är en bra grund för deltagarna.

Följande åldersgränser gäller för Grönt kort:

Alla som är 18 år eller äldre, som inte har Grönt kort idag men vill börja tävla, bör gå hela kursen. De kan dock välja att under en halvdag istället göra både de delprov som kursen innehåller samt det slutliga praktiska och det teoretiska provet.

Alla mellan 14-18 år ska delta i en obligatoriskt Grönt kort kurs.

Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget grönt kort.

Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå kursen, avlägga prov och få sitt kort registrerat.

För barn upp till och med 12 år gäller att målsman/vuxen person ska delta i kursen och ta Grönt kort samt därefter ansvara för barnet under tävling. Uppsuttna krav gäller inte målsman, det är den tävlandes kunskap som ska intygas.

Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person men måste sedan gå om kursen och ta eget kort, tidigast det år han/hon fyller 13 år.

 

Läs mer om Grönt kort på Ridsportsförbundet https://www.ridsport.se/Utbildning/grontkort/

Uppdaterad: 01 JAN 2018 12:45

Medlemmar och anhöriga! Välj oss nästa gång du spelar på Svenska Spel! Då är vi med och delar på 50 miljoner kronor! Lägg till Lilla Rörby Ryttarklubb. Klicka på loggan ovan. Kolla av om det är fler i familjen som har spelkort. Man kan välja tre favorit klubbar så det går bra att stödja både oss, fotbollen och ishockeyn. Tack för ditt Stöd!

 

 

 

 

 

Antal besökare på sidan sen 2011-04-11:

 

räknare

Postadress:
Lilla Rörby Ryttarklubb - Ridsport
c/o Stall Lilla Rörby, Albyvägen 18
18691 Vallentuna

Besöksadress:
c/o Maud Hedman (mail till ridskolan:This is a mailto link), Albyvägen 18
18691 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info