Hoppa till sidans innehåll

Grönt Kort


Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör.

Från 1 januari 2011 är det nytt material och nytt upplägg för Grönt kort. Nytt är att alla upp till och med 18 år ska delta i en obligatorisk Grönt kort-kurs. 

Lilla Rörby Ryttarklubb kommer erbjuda ett tillfälle per år att ta grönt kort.

Målet med Grönt kort
Målet med det nya upplägget och materialet är dels att höja säkerheten på tävlingsplatserna men också att ge ryttare och föräldrar mer kunskap och göra det ro­ligare att tävla. Med Grönt kort kursen vill vi skapa ett forum för samtal kring etik, moral, vett och etikett, samt regler och allmän hästkunskap. Vi vill betona ”code of conduct” och vill att alla som genomgått kursen har en likvärdig kunskapsgrund att stå på och på så sätt vara bra förberedda inför tävling. 

Vad krävs för att få gå en Grönt kort kurs?
För att deltaga i en Grönt kort kurs måste man ha vissa förkunskaper.  Ryttaren ska med en god sits på ett säkert sätt, balanserat och följsamt rida hästen i samtliga gångarter (inkluderat sadling, tränsning, visitering).  

Exempel på prestation som motsvarar det kravet är:

  • Genomfört och godkänt Märke 3
  • Fullföljt en start i någon av grenarnas lägsta tävlingsklass på klubbtävling
  • Ridit en bana med fyra hinder, bestående av rättuppstående, stigsprång och oxer. Banan ska hoppas i galopp, dock får ryttaren bryta av och fatta ny galopp om så behövs.
  • Fullföljt ett Ryttartest eller Dressyrryttartest på klubbtävling
  • Eller motsvarande exempel som ovan i någon av ridsportens grenar

Uppsuttna krav gäller dock inte målsman, det är ryttarens ridkunskap som skall intygas. Ridkunskapen intygas av lägst Ridlärare Level 1 eller C-tränare. 

Det är också viktigt att deltagarna har förkunskaper kring häst och hästhantering. Den baskunskap som finns samlad på www.ridsport.se/hästkunskap är en bra grund för deltagarna.

Registrering av nya och ”gamla” Grönt kort
De som går den nya Grönt kort kursen kommer under kursens gång att registrera sig i TDB. Den Grönt Kort ansvarige i föreningen rapporterar efter genomförd kurs och slutlig avstämning uppgifter till distriktet på vilka personer som klarat det Gröna kortet. Distriktet registrerar därefter en ”Grönt kort markering” i TDB. Efter registrering fakturerar distriktet föreningen en avgift på 50 - 100 kr/person.  

De som idag har Grönt kort men inte har licens måste kontakta distriktets kansli för att få motsvarande markering. Den personen måste dock vara registrerad i TDB innan markering kan ske. Kontakta ditt distrikt för att få mer information om hur det går till för att få markeringen.

 

Vill Du gå på kurs?

Anmäl till This is a mailto link

Kostnad (inkl dokumentation):

Grönt Kort kurs 500 kr

Medlemskap i LRRK 250:-

 

Läs mer om Grönt kort på Ridsportsförbundet

http://www3.ridsport.se/Tavling/Licensguide/GrontKortny/

Uppdaterad: 01 JAN 2018 12:45

Medlemmar och anhöriga! Välj oss nästa gång du spelar på Svenska Spel! Då är vi med och delar på 50 miljoner kronor! Lägg till Lilla Rörby Ryttarklubb. Klicka på loggan ovan. Kolla av om det är fler i familjen som har spelkort. Man kan välja tre favorit klubbar så det går bra att stödja både oss, fotbollen och ishockeyn. Tack för ditt Stöd!

 

 

 

 

 

Antal besökare på sidan sen 2011-04-11:

 

räknare

Postadress:
Lilla Rörby Ryttarklubb - Ridsport
c/o Stall Lilla Rörby, Albyvägen 18
18691 Vallentuna

Besöksadress:
c/o Maud Hedman (mail till ridskolan:This is a mailto link), Albyvägen 18
18691 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info